Tipuri de psoriazis

De | ianuarie 19, 2010

Exista mai multe tipuri de psoriazis, in functie de zona unde se localizeaza, forma si extinderea leziunilor specifice.

Psoriazis vulgaris

Este cel mai frecvent tip de psoriazis. Se intalneste la 80-90% dintre pacienti. Este caracterizat de placile in relief de culoare rosie, uscate si acoperite de coji argintii.

Psoriazis vulgaris

Psoriazis unghial

Este caracterizat de transformari ale unghiilor de la picioare si de la maini. Unghiile se pot subtia, decolora si chiar eroda. Uneori pielea de sub unghii se ingroasa, alteori unghia se poate sfarama si chiar cadea (onicoliza).

psoriazis unghial

Psoriazis al scalpului

Aproximativ jumatate din cei afectati de psoriazis sufera de psoriazis al scalpului. Se prezinta sub forma unor placi eritemato-scuamoase circumscrise (sunt acoperite de coji albe care se desprind la scarpinat) sau poate fi difuz, acoperind intreg scalpul.

Psoriazis al scalpului

Psoriazis inversat (flexural)

Cei care sufera de psoriazis inversat prezinta leziuni in zonele in care pielea face cute (inghinala, sub sani, sub brat, in zona genitala si chiar in cutele abdomenului la obezi).  Pielea este rosie. Transpiratia si frecarea agraveaza boala. Zonele afectate sunt predispuse la infectii fungice.

Psoriazis inversat

Psoriazis palmo-plantar

Psoriazisul se localizeaza la nivelu palmelor si/sau al talpilor. El poate insoti alte forme de psoriazis. Prezinta disconfort deoarece poate impiedica activitatea normala a pacientului (mers, apucarea diferitor obiecte). Uneori leziunile se infecteaza (bacterii, ciuperci, fungi).

psoriazis palmo plantar

Psoriazis gutos

Este un tip de psoriazis in care apar leziuni mici, de forma rotunda, la nivelul trunchiului, membrelor si scalpului. In acest caz este necesar un diagnostic care sa dieferentieze afectiunea de pitiriazis rozat. Se intalneste mai ales la persoanele sub 30 de ani si este cauzat de infectii streptococice ale gatului. Poate fi o singura eruptie care dispare sau pot fi eruptii recurente.

Psoriazis gutos

Psoriazis pustular

O forma rara in care pe piele apar pustule cu continut steril. Pot fi generalizate pe tot corpul sau in zine delimitate pe maini, degete sau picioare. Pustulele se dezvoilta rapid si se usuca in 1-2 zile dar pot aparea din nou la intervale de cateva zile sau saptamani. Daca pustulele apar pe tot corpul, pot fi insotite de febra, mancarimi, oboseala si frisoane.

Psoriazis pustular

Psoriazis eritrodermic

Se intinde pe mai toata suprafata corpului, o eruptie rosiatica care da mancarimi severe si dureri. Pielea se descuameaza. Poate aparea in urma intreruperii tratamentului psoriazisului vulgar, a arsurilor datorate expunerii la soare sau tratamentului cu corticosteroizi. Este foarte periculos deoarece tegumentul isi pierde rolul de protectie a corpului si de termoreglare.

Psoriazis eritrodermic

Psoriazis artropatic

Adiacent inflamatiilor tip placi, psoriazisul artropatic ataca unghiile (care se subtiaza si descoloreaza), tesuturile conjunctive  si incheieturile. Incheieturile se umfla si devin dureroase, similar suferinzilor de artrita. Cele mai des afectate articulatii sunt cele ale degetelor, soldurilor si coloanei vertebrale. Graviotatea poate varia, in unele cazuri rare producandu-se deformari permanente ale articulatiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *